NIEUWS

Totaalaanbieder

Korte levertijden

Eigen transport

Home » The Flying Dutchman

The Flying Dutchman

 – Op een klein vliegveld in de moerassen bij Jacksonville, Florida (USA) is deze in 1945 gebouwde Douglas DC-3 gevonden. Een unieke vondst, want luchtwaardige toestellen van deze leeftijd zijn er nog maar weinig. En dat terwijl dit type toestel juist het meest geproduceerde vliegtuig wereldwijd is. Het vliegtuig is ter plekke ‘afgestoft’, gedemonteerd en in onderdelen – te land, ter zee en door de lucht – vervoerd naar Europa.

Vanuit de haven van Antwerpen werd het vliegtuig met groot transport naar zijn eindbestemming gereden: Madurodam in Den Haag. Het vervoer over de weg was gezien de lengte van het toestel, zo’n 20 meter, spectaculair. De rit van de romp dwars door het centrum van Den Haag trok veel bekijks en leverde spectaculaire plaatjes op.

De DC-3 is volledig met de hand gerestaureerd. Een echt monnikenwerk, want de vliegtuigbouwer heeft het toestel vervaardigd uit honderden ‘aircraft-grade’ aluminium platen, aan elkaar geklonken met speciale popnagels. Voor de reparaties aan de romp waren al meer dan 1.000 nagels nodig, met een dito hoeveelheid met de hand geboorde gaten. Toen het vliegtuig uiteindelijk volledig gerepareerd én zilvergrijs gespoten was, is het logo van The Flying Dutchman ook met de hand op het toestel geschilderd. Er is bewust voor een ouderwetse schildertechniek gekozen, om de uitstraling van het vliegtuig zo authentiek mogelijk te houden. Zo ging dat namelijk ook in de jaren ‘40 en ’50 bij KLM. De restauratie heeft zo’n 1,5 jaar geduurd. Met man en macht is er gewerkt om de Douglas DC-3 om te toveren naar één van de laatste iconische zilveren vliegtuigen waarmee KLM de wereld, en de harten van vele Nederlanders, veroverde.

Om de attractie in Madurodam te kunnen betreden heeft Hessels Poedercoating onlangs de vliegtuigtrap in de originele kleuren mogen poedercoaten.